Lite upplysningar till dig som vill köra veteranrally eller veteranenduro
För att få arrangera ett enklare veteranrally krävs inget särskilt tillstånd. Gällande trafikbestämmelser måste givetvis följas och rallyna är i princip öppna för vem som helst med lämpligt fordon. Ibland krävs medlemskap i veteranförening. För större rallyn krävs att polismyndigheten är informerad om tävlingen och dess sträckning.
Veteranenduro och veterancross är däremot tävlingsformer som faller under SVEMOs domäner och som i princip kräver medlemskap till SVEMO ansluten motorklubb och tävlingslicens för sin klass. Dock ges undantag för klubblicens för vissa tävlingar. Att gå in på detta snåriga regelverk skulle ta för mycket plats här så det hoppar vi över, för den som vill tränga in regelverket rekommenderas att gå in på SVEMO s hemsida.
Polis och räddningstjänst ska också vara informerad och ge tillstånd.
För den som är intresserad av att börja köra någon av dessa discipliner rekommenderas att först ta kontakt med en SVEMO ansluten motorklubb, någon närliggande FMCK klubb eller SVEMO. Västmanland runt och Novemberlöpet är undantagna krav på licens och klubbanslutning.
Skillnaden mellan veteranrally och veteranenduro.
Ett veteranrally är oftast, kort sagt, en tipspromenad på två hjul med visst orienteringsinslag.
Tonvikt läggs på trevlig samvaro och möjlighet att studera andra deltagares veteranmotorcyklar, vissa minikrav på årsmodell är vanligt.
Den sociala aspekten med utbyte av erfarenheter är viktigast, till segrare utses den som plockat mest poäng på frågesporten eller vinner pris för snyggaste veterancykel etc.
Någon särskild körvana eller krav på kondition eller fysik krävs ej.
I veteranenduro är tävlingsaspekten med tidtagning själva iden och man kör på förberäknade idealtider, 1 straffpoäng ges för varje minut som förare överträder eller underskrider gällande idealtid. Förare med minst antal prickar i mål vinner.
Man kör transportsträckor på både grus och asfalt och specialsträckor i terräng. Här gäller att man är van att köra på grusvägar och helst ha erfarenhet av eller provat på att köra i terräng och på motocrossbana.
Oftast är bansträckningen pilad men i vissa avsnitt krävs att man orienterar efter kartan. Problemet med tillgång på lämpliga terrängavsnitt och kravet på markägartillstånd gör att vissa specialsträckor läggs på motocrossbanor. En hygglig fysik är ett måste här, att med tidtagning köra tre till fem varv på en modern motocrossbana är en rejäl kraftmätning för både förare och maskin. I övrigt gäller att motorcykeln uppfyller trafikbestämmelserna och att gällande fartgränser ska hållas på allmän väg. För Jawaklubbens medlemmar är till exempel militärjawor eller civila sixdaysjawor lämpliga fordon. Årsmodeller äldre än –70 respektive –74 får delta i Västmanland Runt och Novemberlöpet.
I vissa nationella endurotävlingar såsom Ränneslätt och Gotland Grand national m.fl kan man också köra i veteranklass, här gäller dock att ha licens och inte minst järnfysik.